3.05.2012 г.

Минералните извори са най-големият природен дар на България


Още траките, които живеели преди хилядолетия по нашите земи, познавали целебните тайни на минералните извори. А в римско време тук били създадени някои от най-прочутите балнеолечебници. 


Малко са днес страните, не само в Европа, но и по света, които могат да се конкурират с България по богатство и разнообразие на своите термални находища.

Досега у нас са открити и проучени близо 800 минерални извори, от които над 80 на сто са с лечебни свойства и имат температура на водата от 20 до 101 градуса по Целзий. Голяма част от минералните води у нас извират от голяма дълбочина, което е гаранция за тяхната чистота. Засега обаче голяма част от цялото това богатство остава неизползвано. Най-често минералните извори стават база за развитие на туризма и балнеологията в страната ни. Със своите лечебни свойства се слави минералната вода на гр. Хисаря, на Банкя, близо до София, на Сандански в южна България, на Нареченски минерални бани и пр. На тези и на още много други места в страната ни, около топлите извори се изграждат модерни СПА центрове, които привличат гости от страната и чужбина.
Добре познати са свойствата на минералната вода да засилва имунната защита на човека и да помага за изчистване на организма от токсините. Стига да се използват правилно, много от минерални води у нас успешно повлияват лечението на тежки заболявания. Всички минерални води в страната ни са кристално чисти, твърдят специалистите хидролози. Причината е, че извират от голяма дълбочина и не съдържат вредните вещества, с които са замърсени почвите. Еколозите прогнозират, че ако продължава химическата обработка и замърсяването на земята и въздуха, особено в страните с развита икономика, само след 15-20 години цената на минералната вода ще стане по-висока от тази, на която се търгува бензинът по света. И ако е вярно твърдението, че с минералната вода на България може да бъде задоволено търсенето на целия европейски пазар и дори извън него, то това може да ни донесе богатства, равни на петролните в страните от арабския свят. Българинът все повече се интересува от качеството и използването на минералните води в страната ни, твърди Диана Кишкилова – инженер-химик и директор на „Хидрокомп - Торн спринг ООД” – предприятие, което бутилира минерална вода от региона на гр. Трън. Това е един от екологично най-чистите райони на страната ни, казва тя.
„За мен лично бизнесът с бутилиране на минерална вода е много интересен, тъй като лично аз считам, че в България има огромни възможности за развитие на този бранш. По мое мнение минералната вода е нашият петрол за чужбина - казва Диана Кишкилова. - По своя състав тя почти не се различава от най-популярната марка минерална вода в света – френската „Евиан”, а това е голямо преимущество, когато става въпрос за износ на нашата продукция на западния пазар. Водата е продукт, който все повече и повече ще се консумира в бутилиран вид. Спряхме се тъкмо на тази вода, защото това е продукт с доказани качества и с уникален състав. Натуралната минерална вода се бутилира във вида, в който извира, преминавайки естествено през задължителна филтрация, но ние по никакъв начин нямаме право да я променяме. Нито един неин компонент не се променя изкуствено. В град Трън всеки може да види красивата и съхранена природа. Това е община с около 5 хил. жители, т.е. това е слабо населено място. На 50 км около извора няма никаква индустрия. Сега най-важното е да обърнем внимане на потребителите върху качествата на водите, които той консумира в ежедневието си. Затова направихме своеобразно училище за потребители. Ще обърнем внимание повече на нормативните изисквания и на това, какво хората трябва да знаят за състава и свойствата на минералните води в България. Аз лично препоръчвам най-напред да се погледне какво е съдържанието на флуорид във водата и да не се консумират води със съдържание над 1,5 единици на този елемент, макар и то да се счита за безвредно за хората. А в България има огромни възможности за избор на качествени минерални води, които да присъстват ежедневно на трапезата”.

Няма коментари: