11.02.2012 г.

"Водица" - натурална минерална вода


"Водица"  - натурална минерална вода ираща от най-дълбокия извор в България.   Натурална минерална вода "Водица" е нискоминерализирана. Общата минерализация е 445 мг. на литър. Това, че е под 500 мг. на литър, я прави годна за всекидневна употреба, а наличието на богат минерален състав осигурява на организма комплекс от полезни минерали.
   Водата е хипертермална - извира при температура 44.5 градуса С.
  Водоносният слой се формира в малм - валанжския водоносен хоризонт, назован така в зависимост от периодите на образуването му. Водният басейн се образува на дълбочина от 800 до 1400 метра. Тази дълбочина естествено защитава водоносния басейн от всякакви повърхностни замърсявания. "Водица" е нискоминерална натурална минерална вода, годна за всекидневна употреба. Количество между 1,5 и 2 литра вода ежедневно е необходимо на човешкия организъм, за да е жизнен и действен.   Минерален състав (мг/л) Катиони:Аниони:Li - 0.01NH4 - 0.0Na - 35.3F - 0.6K - 3.9Cl - 27.0Ca - 43.1SO4 - 57.6Mg - 23.8HCO3 - 228.8-H2SiO3 - 22.9Обща минерализация:443 мг/лpH:7.60електропроводимост:545 s/cmМинералите, с които се отличава натурална минерална вода "Водица", имат следното въздействие върху организма на човека:
Na - натрият е важен за обмена на вода между клетките и междуклетъчната среда. Той също е важен за работата на мускулите, спомагайки за съкращаването им.

K - калият е важен за регулирането на вода в клетките. Той поддържа осмотичното налягане. Калият спомага за предаването на нервни импулси и свиването на мускулите, също така и за поддържане баланса на течностите в организма, предпазвайки ни от дехидратация или пък от задържане на течности.

Са - калцият изгражда костите и зъбите на човек. Недостигът може да доведе до остеропороза. Спомага и за мускулната активност, както и за предаването на сигнали по нервите.

Mg - магнезият е важен за костите и клетките, особено за мускулните. Той спомага за подобряване на мускулното и нервно равновесие. Заедно с калция - (Са), доставя електричество към сърцето. Спомага за потискане на апетита и в този смисъл е много полезен за хранителни диети.

Калцият (43,1 mg/l), заедно с магнезия (23,8 mg/l) в съотношение 2:1 (каквото е в случая с Водица), са най-добрата комбинация от минерали, спомагащи за изграждане и заздравяване на костите.

Cl - заедно с натрия, хлорът формира обикновената готварска сол. Прекомерната доза от нея е вредна, но липсата й също може да доведе до сериозни проблеми. Хлорът и натрият запазват осмотичното налягане в клетките. Като част от стомашната киселина, те играят важна роля при храносмилането.

SO4 - сулфатите са важни за поддържането на жизнени, гъвкави клетки. Те също така са част от много ензими.

HCO3 - хидрокарбонатна група (или бикарбонатна) - спомага да се поддържа киселинния баланс в стомаха и вътрешните органи и следователно подобрява храносмилането. Помага и при злоупотреба с алкохол.

H2SiO3 - метасилициева киселина - високото съдържание на метасилициева киселина е предпоставка за противодействие срещу процесите на стареене. Счита се, че силицият допринася за по-здрави кости, по-добра кожа и по-гъвкави стави.

F - докато доскоро се смяташе, че флуорът подпомага образуването на зъбите и намалява кариесите, но сега Световната здравна организация приема, че нива над 1,5 мг. на литър не се препоръчват за деца до 7 годишна възраст. На тази основа, чрез член 4 от Директива на Европейската Комисия 2003/40/ЕК от 16.05.2003 г., се въведе следната регулация:
" Член 4
1. Натурални минерални води с концентрация на флуор, надвишаваща 1,5 мг/л, трябва да имат в етикета си думите "съдържа повече от 1,5 мг/л флуор; не е подходяща за редовна консумация от бебета и деца до 7-годишна възраст".
Тази регулация е приета с наредба в Република България и ще влезе в сила от началото на 2006 г.

Съдържанието на флуор във Водица е 0,6 мг/л., което е в нормалните допустими граници, повече от 2 пъти по-малко от граничното количество. Ние препоръчваме родителите да ограничават децата си да консумират вода, съдържаща флуор над 1,5 мг/л.

pH - активна реакция - от 0 до 7 - киселинни, над 7 - алкални. Най-добре е минералните води да бъдат максимално близко до 7, т.е.да са неутрални. Водица е много близо до идеалната неутралност, при лека алкалност - рН 7,6.

Електропроводимост - електропроводимостта се дължи на минералите, разтворени във водата. Само дестилираната вода има нулева електропроводимост. Наличието на минерали във водата придава добър вкус на минералната вода. Водата с добър вкус най-често е с електропроводимост в границите от 400 до 700 s/cm. Електропроводимостта на Водица е 545 s/cm.

Като цяло, Водица:
- е хипотонична, т.е способна ефективно да извлича отпадъчни продукти от метаболитните (обменните) процеси и да прочиства организма от регулярно попадащи в него токсични вещества;
- стимулира диурезата и улеснява бъбречната функция;
- благоприятства обмяната на веществата, храносмилането и функциите на черния дроб и жлъчката;
- доставя на организма градивните елементи калций и магнезий и покрива физиологичните потребности от силиций;
- е подходяща за диетични програми и режими на застрашени от затлъстяване, диабет и подагра.

Няма коментари: