17.06.2011 г.

Пийте чаша вода на всеки час

Водата (минерална) е най-добрата приятелка на здравето. Чиста или искряща, наслаждавайте се на най-истинската течност като на божествен еликсир, за да отделите шлаките и токсините.

Колкото повече пиете, толкова повече отделяте.

Водата съставлява около 65% от теглото на възрастния човек, т.е. около 40 литра. Всеки ден губим по 2,5 литра с урината, потта и дишането, които непременно трябва да компенсираме. Затова дневната доза е минимум 1,5 л, към която трябва да добавим около 800 мл, доставяни на организма чрез храната.

Когато пиете достатъчно, обмяната на веществата се движи на високи обороти и организмът отделя нормално отпадъчните вещества.

Можете да изберете минерална, изворна или просто вода от чешмата. Но имайте предвид, че когато сте на диета, това води до намаляване поетото количество минерали и рискувате да сте постоянно уморени и раздразнителни.

За това е най-добре трябва да пиете вода, богата на калций и магнезий, за да компенсирате евентуалния дефицит в организма.

Как правилно да пием вода?
Изберете негазирана вода със стайна температура (около 15 градуса), тъй като тя е най-добра за храносмилането.

След като отворите бутилката с минерална вода, тя може да се съхранява 48 часа, ако не пиете от шишето и я затваряте добре.

По-добре пийте от чаша, а не от шишето, за да не гълтате въздух и да не ви се подува коремът.

Можете постоянно да пиете минерална вода, тъй като здравият организъм абсорбира веществата, от които се нуждае, и изхвърля излишъка.

Негазираната минерална вода може да се съхранява две години в пластмасова бутилка и три години в стъклена.

Трябва да пиете вода през целия ден, като започнете сутринта в леглото с една чаша. Останете 15 -20 минути легнали. Ефикасно ще елиминирате произведените през нощта токсини и ще улесните преминаването им през червата и бъбреците.

През деня си поставете за цел да поглъщате чаша вода на всеки час. По време на хранене пийте според нуждите си, но не повече от обикновено, за да не удължите храносмилането. Рискувате и дребни неразположения от типа на тежест в стомаха.

Вечер преди лягане изпийте чаша вода, за да ограничите обезводняването на тялото през нощта. А ако в момент на слабост любимото ви лакомство ви изкуши, заместете го отново с вода. За някои тя е истински убиец на апетита.

Диетолозите препоръчват две големи чаши вода преди официална вечеря, за да не пристигнете гладни и жадни. В идеалния случай винаги трябва да си носите малка бутилка, за да пиете в колата, в обществения транспорт, когато пазарувате или просто ходите по улиците.

Дръжте винаги бутилка от литър и половина на бюрото си - започнете я сутринта, допийте последната глътка, преди да си тръгнете.

Лекарите препоръчват да се пие вода през целия ден, както и да не чакате да ожаднеете, за да посегнете към прозрачната течност, тъй като сигналът за жажда обикновено закъснява, т. е. обезводняването на организма вече е набрало скорост.

Особено при физическо натоварване или високи температури - тогава водата се абсорбира от организма 30 - 40 минути след поглъщането й. Доказано е, че воден дефицит в размер на 2% намалява физическите способности с 20%. Тези цифри наистина трябва да ви убедят в необходимостта от пиене на повече вода!

Но, ако въпреки всичко не усещате жажда? Опитайте се да се насилите.

Ароматизирайте водата с няколко капки лимонов или портокалов сок. Пийте билкови чайове, бульон, прясно изцедени плодови сокове, мляко.., Купувайте си малки бутилки вода (особено ако пиете направо от шишето) - по-окуражаващи са, тъй като свършват след няколко глътки.

Мислете за хубавия си тен, който ще повехне, ако не го поддържате с течности.
Дори и навън да е студено, пийте вода в големи количества, за да се предпазите от ефекта на парното отопление или климатика, бълващи горещ въздух в офиса, колата или апартамента ви.

Няма коментари: