20.12.2010 г.

Високоминерализираните води и локалният проблем с тях

Общата минерализация над 100 mg/l затруднява организма на новороденото
Минералните води - опасни за бебетата.
Съдържание на натрий над 20 mg/l натоварва и без това слабата им отделителна система.



Високоминерализираните води са опасни за здравето на кърмачета, тъй като те натоварват допълнително недоразвитата им отделителната им система, каза специално за "Монитор" д-р Радка Масларска - завеждаща неонaтологично отделение в болница "Токуда". За щастие такива води у нас не се бутилират, така че проблемът е локален.
Водите с минерализация над 100 mg/l, каквито са повечето бутилирани води у нас, също крият опасности за новородените, категорични са педиатрите. Според тях общата минерализация на водата, подходяща за кърмачета, не трябва да надвишава 100mg/l, съдържанието на натрий да е до 20 mg/l, а на флуорид - до 1,5 mg/l. Д-р Масларска препоръчва новородените да бъдат кърмени продължително, а водата, която те поемат, да бъде само изворна и то след лекарска консултация.
Трапезните води се подлагат на вторична обработка и съдържанието им не е адаптирано към отделителната система на новородените, казва още Масларска.
Чешмяната вода също не е подходяща за кърмачета, тъй като в някои региони на страната тя има висока обща минерализация, която уврежда бъбреците на новородените, казват лекарите.
Резултати от проверка на ХЕИ, с които “Монитор” разполага, показват, че определени търговски марки води са използвали заблуждаващи символи върху етикетите си. Анимационният герой и майката, кърмеща детето си, подвеждат потребителите, че водата е подходяща за деца. Повечето от афиширалите се за “подходящи за деца” води са с висока обща минерализация.
Общата минерализация на минералните води е параметър, показващ какво е количеството на разтворените соли, измерено в милиграма на 1 литър (mg/l). В Наредбата за изискванията към бутилираните натурални, минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели, ясно се дефинира кои води са с ниска или висока минерализация. С много ниска минерализация са водите до 50 mg/l, с ниска минерализация ¬ до 500 mg/l, с висока минерализация ¬ над 1500 mg/l. В наредбата никъде не се споменават изисквания, свързани с допустимата стойност на минерализацията за водите. Въпреки това педиатрите са категорични, че общата минерализация на водите, използвани за приготвяне на храна на новородените, не трябва да надвишава 100 mg/l.
В търговската мрежа се разпространяват предимно води с ниска обща минерализация. Рекордьори са “Девин Изворна” и “Предела”, а водите с най-висока ¬ “Aqua Diva”, “Водица”, “Thorn Sping” и “Ice Breath”, пише в доклада от проверката на ХЕИ. Високите стойности на минерализацията са препоръчват в случаи, когато организмът е подложен на загуба на соли (при спорт, използване на сауна и др.).
Води със съдържание на натрий над 20 mg/l натоварват и без това слабата отделителна система на новородените, казва д-р Иван Богов ¬ детски уролог в Александровска болница. Според него изворната вода е най-подходяща за кърмачетата, тъй като тя е адаптирана. Според сравнителното изследване на ХЕИ най-ниски стойности на натриеви катиони се установяват в “Thorn Spring” (3,1 mg/l), “Девин Изворна” (5,4 mg/l) и “Aqua Diva” (15,1 mg/l). Бедни на натрий води са: натуралните минерални води “Белово” и “Трънска Банкя”; изворната вода “Девин”; трапезната вода от Предела.
Подходящи за ежедневна употреба от възрастни са води, чието съдържание на флуорид не надвишава 4 mg/l, казва проф.Димитър. Костадинов ¬ специалист по физикална медицина.Според Наредбата за изискванията към бутилираните води, предназначени за питейни цели, на етикета на води, съдържащи флуорид над 1,5 mg/l, трябва да пише следното: “Съдържа флуорид над 1,5 mg/l. Не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.” Това изискване е свързано с флуорната профилактика, която се прави на децата (с флуор съдържащи таблетки, пасти за зъби и др.) в страните от ЕС. За да се избегне флуорозата (пренасищане на организма с флуорид), на децата до 7-годишна възраст се дават води с ниско съдържание на флуорид. Минералните води от Родопите (“Хисар”, “Велинград”, “Девин”-син етикет, “Михалково”, “Беловo”) са с високо съдържание на флуорид. Тези води са полезни за деца, които не са подлагани на флуорна профилактика. Водите с високо флуоридно съдържание са полезни за възрастни хора с оглед профилактика на остеопорозата, препоръчва проф. Костадинов.
Диетолозите съветват любителите на минерални води да ги редуват с изворни, чешмяни или трапезни ¬ т.е. води с ниско съдържание на натрий, флуор и ниска обща минерализация.
Трапезните води са промишлено обработени и отговарят на определени стандарти. Трапезната вода, която “Кока-Кола” призвежда е с абсолютно еднакъв състав в целия свят. Независимо дали водоизточникът ще бъде минерален извор в България или чешмяна вода в САЩ, водата, получена след преработката, има еднакъв вкус, състав и свойства. Върху етикета на трапезните води е забранено изписване на съдържанието им (това препраща към минералните води), а отговорност за него носи производителят.
Минералните и изворните води не се обработват вторично, подлежат на стриктен контрол и единствената обработка, която може да бъде направена, е с озон. Тя цели да се премахне естественият мирис на сяра, който минералната вода има. Трапезните води са предпочитани от хора, които харесват чешмяната вода, но не са подходящи за новородени, тъй като не са адаптирани към нуждите на организма им.

Няма коментари: